În studii stăm bine. Cheltuielile cu infrastructura în România vor crește în medie cu 5% pe an până în 2025

În studii stăm bine. Cheltuielile cu infrastructura în România vor crește în medie cu 5% pe an până în 2025
Publicat: 02/09/2014, 16:04

Cheltuielile cu infrastructura în România vor crește în medie cu 5% pe an până în 2025, mai rapid decât cele din Europa de Vest, dar mai încet decât la nivel global, suma totală alocată urmând să ajungă la aproximativ 30 miliarde dolari până în 2025, conform unui raport al PwC și Oxford Economics, potrivit Mediafax.

„Infrastructura României, în special infrastructura de transport, are mare nevoie de îmbunătățiri, ceea ce justifică creșterea substanțială a cheltuielilor cu drumurile din ultimii ani. Ne așteptăm ca infrastructura de transport să continue să fie o prioritate în timpul redresării economice din Europa. Investițiile în infrastructura de transport rutier, susținute în parte de fonduri europene, vor continua să constituie principala cheltuială pentru investițiile în infrastructura de transport, cu o creștere prognozată de la 4,5 miliarde dolari în 2013 la aproape 9 miliarde dolari în 2025”, a declarat Daniel Anghel, partener în cadrul departamentului de taxe și Lider al echipei de servicii pentru sectorul public al PwC România.

Sectorul industriei grele din România pare să aibă avantaje competitive față de cele din statele vecine cu costuri de producție mai mari. Investițiile în aceste sectoare au înregistrat o creștere mare în anii dinaintea intrării României în Uniunea Europeană, însă au scăzut în timpul crizei economice globale.

Pe termen mai lung, PwC se așteaptă ca investițiile să își revină în sectorul metalurgic, chimic și de rafinare, urmând să se dubleze de la 2,3 miliarde dolari în 2013 la 4,5 miliarde dolari în 2025.
Cheltuielile sociale vor constitui, de asemenea, o prioritate, cu cheltuielile de asistență medicală în creștere cu aproximativ 0,5% pe an mai rapid decât cheltuielile pentru educație, pe măsură ce populația României îmbătrânește (deși într-un ritm mai lent decât cele din Europa de Vest). Totalul cheltuielilor cu infrastructura socială este de așteptat să ajungă la 10 miliarde de dolari pe an până în 2025.

„Pentru a își consolida și accelera creșterea economică, România va avea nevoie de investiții masive în infrastructură în următorii 10 ani, în valoare de zeci de miliarde de euro. Pentru a finanța asemenea investiții mari, autoritățile publice ar trebui să ia în considerare o gamă mai mare de surse de finanțare – de la fonduri europene la parteneriate public-private. Ar trebui să ne inspirăm din modelul spaniol de dezvoltare a infrastructurii, care a utilizat la maximum soluția concesiunilor. De asemenea, vom avea nevoie de bugete multi-anuale capabile să finanțeze pe termen lung proiectele de infrastructură aflate în derulare”, a adăugat Anghel.

La nivel global, cheltuielile cu infrastructura vor crește de la 4.000 miliarde de dolari pe an în 2012 până la mai mult de 9.000 mld. de dolari în 2025. PwC estimează că între 2014 și 2025 aproape 78.000 de miliarde de dolari vor fi cheltuite la nivel global pentru lucrări de infrastructură.
Vor exista însă diferențe regionale semnificative. Astfel, investițiile în infrastructură în Europa de Vest nu vor atinge nivelurile de dinaintea crizei până în 2018. În același timp, piețele emergente, neîmpovărate de măsuri de austeritate sau de bănci aflate în dificultate, vor avea o creștere accelerată a cheltuielilor în infrastructură, în special China și alte țări din Asia de Est. Regiunea Asia-Pacific, sub influenței pieței chineze, va reprezenta aproape 60% din cheltuielile cu infrastructura la nivel global până în 2025. În schimb, cota Europei de Vest se va micșora la mai puțin de 10%, de la o cifră dublă acum doar câțiva ani.

Urbanizarea în creștere din piețele emergente cum ar fi China, Indonezia și Nigeria ar trebui să stimuleze cheltuielile în sectoarele de infrastructură vitale precum apă, energie și transport.
Schimbările demografice vor varia în funcție de regiune și țară și vor afecta atât nivelul cât și tipul de cheltuieli cu infrastructura. Populația îmbătrânită în Europa de Vest și Japonia, de exemplu, va necesita facilități suplimentare de asistență medicală, în timp ce țările din Africa sub-sahariană, Orientul Mijlociu și multe părți din regiunea Asia-Pacific vor avea nevoie de mai multe școli pentru tinerii lor.
Raportul „Capital project and infrastructure spending: Outlook to 2025” analizează proiectele de investiții și cheltuielile de infrastructură în 49 dintre cele mai mari economii ale lumii, de pe șase continente. Raportul estimează amploarea investițiilor curente în infrastructură și evaluează perspectivele de investiții de acum până în 2025.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Inundații în Spania. Ultimele cuvinte ale unor români către fiica lor: „Sună la 112, nu...
Ginerele lui Gigi Becali și 'Distrugătorul de femei' s-au încins de la o tipă! Patroana...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
"Un deceniu de mediocritate politică și o campanie dezolantă". Crin Antonescu analizează prestația principalilor candidați...
Primele imagini din penthouse-ul în care urmează să se mute Culiță Sterp cu Daniela Iliescu
Două tinere s-au înecat pentru că au refuzat să poarte veste de salvare, ca să...
Americanii își cumpără buncăre, în așteptarea rezultatului alegerilor prezidențiale. Vânzările au explodat în ultimele luni
Ninge săptămâna viitoare în România! Pe ce dată vin ninsorile, potrivit meteorologilor Accuweather
Cum să scapi de febră în doar câteva minute. Remediul țigănesc vechi, ideal pentru a...
Trei români din Spania, Gabi, Dana și fiica lor, Alex, găsiți morți într-un garaj. În...
Ultimele cuvinte ale celor doi români luați de ape în Valencia! Cutremurător ce i-au spus...
6 români au fost găsiți în Valencia, iar alți 5 ar putea fi morți: „Nu...
TOP 5 – 'Spărgătoarele de căsnicii' din showbiz-ul românesc
Mai are dreptul polițistul să îți dea amendă, dacă refuzi să semnezi procesul verbal?
Google a primit o amendă cu 34 de zerouri, mai mare decât toţi banii din...
Ce au văzut pe cerul nopții i-a lăsat MUȚI! Creatura a apărut de nicăieri
Aparatul care se montează obligatoriu pe mașini. Registrul Auto Român (RAR) a făcut anunțul
Cele mai tari bancuri ale românilor. O selecție unică
Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce domeniu lucrează
VIDEO "Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe". Mort când voia să cumpere un...
VIDEO Unde a dus-o Iancu pe Denisa, după nuntă? "No, ce zici, îți place viitorul,...
Cine era Melania Trump înainte de a deveni Primă Doamnă. O poveste impresionantă despre ambiție
BANCUL ZILEI. Șeful intră furios pe ușă și îl prinde pe Bulă în flagrant, cu...
Fondatorul TikTok este cel mai bogat om din China. Ce avere are?